Ingen interesser går forud for rent drikkevand!

Som det er kommet frem i pressen det seneste stykke tid, så står det klart, at fortidens synder indhenter os med raske skridt i forhold til vores rene drikkevand. På det seneste har fundet af sprøjtemiddelrester lukket mange boringer rundt omkring i landet, hvilket jeg mener, at vi skal tage meget alvorligt. Jeg frygter, at det vi ser nu blot er toppen af isbjerget og skelleterne fortsat vil vælte ud af skabet.

Først var det sprøjtemidlet chloradizon, der lukkede boringer. Senest er det 1, 2, 4-triazol, der nu begynder at dukke op. Faktisk, så er der fundet sprøjterester i 1/3 del af vores overvågningsboringer.

Men hvorfor begynder disse sprøjtemidler at dukke op i vores drikkevand nu? Èt er, at det tager tid for at disse sprøjtemidler siver ned igennem jordlagene og til vores drikkevand. Det betyder, at det man sprøjtede ud på markerne i 1990’erne er ved at nå vores vandhaner i dag. Det er dog ikke det som jeg vil fremhæve mest.

Den helt store grund til, at vi begynder at få disse historier ind af brevsprækken er langt mere banal - vandværkerne har ikke skulle måle for disse stoffer, og derfor er de højst sandsynligt gået under radaren i mange år. Øv!

Desværre kan vi ikke gøre noget ved fortiden, men vi kan heldigvis gøre noget ved fremtiden!

Med den viden vi har i dag, så mener jeg, at det er vigtigt, at vi tager drastiske skridt for, at fremtidens generationer ikke står i samme situation, som vi gør i dag.

Alle sprøjtemidler der benyttes i dag skal gåes igennem i sømmende og vores forsigtighedprincip skal granskes og udvides. Intet skadeligt middel skal sprøjtes ud på marker eller i haver. Jeg ønsker ikke en situation, hvor vi skal til at rense overfladevand og tilføre klor for at kunne få vand.