Uddannelsesloftet begrænser samfundets udvikling

Personligt mener jeg, at indførelsen af uddannelsesloftet er en af de tåbeligste ting, der er blevet vedtaget de senere år. Uddannelsesloftet betyder i princippet, at sådan en som jeg, der allerede har en lang videregående uddannelse ikke har mulighed for at tage en ny uddannelse - også selvom jeg er villig til at betale selv. Jeg MÅ simpelthen ikke uddanne mig uden for det felt jeg allerede har valgt - også selvom uddannelsen holder op med at være relevant. Uddannelses loftet gælder også personer så som lærere, pædagoger, sygeplejesker osv...

Det kan måske lyde lidt som et "first world problem" at allerede veluddannede mennesker ikke kan uddanne sig yderligere - og det er det også. Fordi i vores rige vestlige verden betyder kompetencer alt, så når vi ikke længere stræber efter at øge kompetenceniveauet højere end andre lande så har vi for alvor et problem!

Hvis vi fortsat vil have et rigt land, så skal vi være omstillingparate og gøre det så nemt som muligt at udøve kompetenceskift og -løft i den brede befolkning.

Kloge mennesker - meget klogere end jeg - siger, at 800.000 jobs som findes i dag ikke findes om få år. Det skyldes blandt andet høj grad af automatisering, robotter og generel stigning i produktiviteten. Alle de job forsvinder ikke ud af ligningen - hvis vi vil. De 800.000 jobs kan naturligt blive omstillet til andre jobs. Men det kræver, at vi er villige til at gå udfordringen i møde og ikke bare sætte os på hænderne. Hvis vi ikke skal ende med at stå i lort til knæene og kigge langt efter udviklingstoget, der kører med 200km i timen, så skal vi være proaktive og udvide vores alles uddannelsesrettigheder. Ung, midaldrende som senior.