Lad os byde ulven velkommen i Nordjylland

Det har i noget tid været et faktum, at der findes ulve i Nordjylland og jeg mener, at vi skal byde den velkommen. Den store frygt, der er blevet blæst op i forhold til, at ulven spiser små børn og løbere med musik i ørene er fuldstændig ude af proportioner.

Der har ikke været et ulveangreb på mennesker i Europa i mange årtier og generelt er ulven et menneskesky dyr. Jovist, så har miljøstyrelsen udsendt en advarsel om, at man skal være varsom med at sende små børn alene i skoven, men hvor tit sender man sit 3-4-årige barn alene i skoven? Det er i hvert fald ikke en praksis jeg kender til i min nærmeste omgangskreds. Og hvis nu ens barn skulle forvilde sig ud i skoven alene, så er det meget usandsynligt, at han eller hun løber ind i en ulv. Eller at ulven overhovedet gider angribe – det er jo ikke et naturligt bytte.

Ulven kan faktisk nemt vise sig at være vores gode ven og hjælper. Også børnenes! Flåtbid er en af de største ’farer’ i den danske natur i dag og på grund af den voksende bestand af dådyr, rådyr mv, så har tilfælde af flåtbid og borrelia-infektioner været kraftigt stigende de senere år. I 2016 ledte flåtbid til borrelia i 15 tilfælde hos aldersgruppen 5-14-årige børn alene. De 5-14-årige er samtidig den aldersgruppe, der har størst risiko for at udvikle neuroborreliose – det som Mimi Jacobsen blev ramt af.

Hvis ulven kan medvirke til, at bestanden af dådyr og rådyr nedbringes, så vil vi højst sandsynligt også se, at tilfælde af flåtbid nedbringes. Det er nemlig på denne dyregruppe, at flåten trives bedst og udbredes mest.

Det føles som om, at vi lever i en tid, hvor selv de mindste forandringer kan gøre os bange. Frygten tager ofte overhånd, og man går mange længder for at fordrejer viden og lader fornuften stå for at kunne bekræfte sin frygt. Det er ærgerligt for, når det kommer til stykket, så kan ulven være et positivt og forholdsvis ufarligt bidrag til vores vilde natur.

Jeg vil give den afsluttende replik til Franklin D. Roosevelt.

”Det eneste vi skal frygte er frygten selv”